Dieta, styl życia i ryzyko cukrzycy typu 2 u kobiet ad

Dieta została po raz pierwszy oceniona w 1980 roku. Do obecnej analizy wykluczaliśmy kobiety z rozpoznaną wcześniej cukrzycą, rakiem lub chorobami sercowo-naczyniowymi na linii podstawowej i tymi, którzy pozostawili więcej niż 10 pozycji pustych w kwestionariuszu dietetycznym z 1980 r. Lub mieli nieprawdopodobnie niskie lub wysokie wyniki dla całkowite spożycie żywności lub energii (mniej niż 500 lub więcej niż 3500 kcal dziennie). Po tych wyłączeniach analiza obejmowała 84 941 kobiet. Wskaźnik obserwacji w odniesieniu do częstości występowania cukrzycy w ogólnej grupie wynosił 97 procent całkowitej potencjalnej liczby osobolat obserwacji. Badanie zostało zatwierdzone przez instytutowy zespół kontrolny Brigham i Women s Hospital w Bostonie; wypełnienie kwestionariusza samodzielnie przeprowadzonego uznano za sugerujące świadomą zgodę. Ocena diety
W 1980 r. Ocenialiśmy dietę za pomocą 61-elementowego, półilościowego kwestionariusza dotyczącego częstotliwości żywności. 17 Rozszerzony kwestionariusz dietetyczny zawierający około 120 artykułów został wykorzystany do aktualizacji informacji na temat diety w 1984, 1986 i 1990 roku. Pytaliśmy, jak często uczestnik spożywał określoną ilość określonego rodzaju żywności w poprzednim roku. Spożycie składników odżywczych obliczono przez pomnożenie częstotliwości spożycia każdej jednostki żywnościowej przez jej zawartość składników odżywczych. Pytania dotyczące konsumpcji piwa, wina i likieru zostały zawarte w każdym kwestionariuszu. Odtwarzalność i ważność kwestionariuszy częstotliwości żywności zostały szczegółowo opisane wcześniej.18,19
Ocena niedozwolonych czynników
Co dwa lata aktualizujemy stan palenia palaczy (nigdy nie paliliśmy, byłego palacza lub obecnego palacza, w tym liczbę wypalanych papierosów dziennie), stan menopauzy i stosowanie lub nie stosuje się terapii hormonalnej po menopauzie i masy ciała. Zgłoszone wagi są silnie skorelowane ze zmierzonymi masami (r = 0,96) .20 Obecność lub brak historii cukrzycy w rodzinie (u krewnych pierwszego stopnia) oceniono w 1982 i 1988 roku. Informacje o aktywności fizycznej uzyskano po raz pierwszy w 1980 roku i został zaktualizowany w 1982, 1986, 1988 i 1992 r. za pomocą zatwierdzonego kwestionariusza6. Szacowaliśmy, ile czasu tygodniowo spędzamy w umiarkowanych do dynamicznych działaniach (w tym szybkim chodzeniu) wymagających wydatków w wysokości 3 MET lub więcej na hour.6
Definicja grupy niskiego ryzyka
Kryteria, które stosowaliśmy do zdefiniowania grupy niskiego ryzyka w zależności od zmiennych żywieniowych i związanych ze stylem życia, były podobne do tych stosowanych w poprzednich analizach choroby wieńcowej.21 Pod względem wskaźnika masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach), niskie ryzyko zostało zdefiniowane jako wartość mniejsza niż 25,0, standardowy punkt odcięcia dla klasyfikacji nadwagi.22 W analizach nie uwzględniamy obwodów talii lub bioder, ponieważ zostały one po raz pierwszy ocenione w 1986 roku i ponieważ -mass index był znacznie silniejszym wskaźnikiem cukrzycy w tej kohorcie.23
Pod względem aktywności fizycznej niskie ryzyko zdefiniowano jako średnio co najmniej półgodzinną aktywność energiczną lub umiarkowaną, w tym szybki marsz, zgodnie z opublikowanymi wytycznymi.24,25 Pod względem palenia papierosów niskie zdefiniowane jako brak obecnie palenia, a pod względem spożycia alkoholu niskie ryzyko zdefiniowano jako średnio 5 g lub więcej alkoholu dziennie (około pół drinka lub więcej dziennie)
[przypisy: endometrioza a in vitro, enteropatia cukrzycowa, endokrynolog kielce ]
[przypisy: cykliczna neutropenia, nowotwory mieloproliferacyjne, gastrolog rzeszow ]