Dieta, styl życia i ryzyko cukrzycy typu 2 u kobiet

W poprzednich badaniach badano indywidualne czynniki żywieniowe i styl życia w odniesieniu do cukrzycy typu 2, ale łączny wpływ tych czynników jest w dużej mierze nieznany.
Metody
Obserwowaliśmy 84 941 pielęgniarek w latach 1980-1996; kobiety te były wolne od rozpoznanej choroby sercowo-naczyniowej, cukrzycy i raka w stanie wyjściowym. Informacje o ich diecie i stylu życia były okresowo aktualizowane. Grupa niskiego ryzyka została zdefiniowana według kombinacji pięciu zmiennych: wskaźnika masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) poniżej 25; dieta bogata w błonnik zbożowy i wielonienasycony tłuszcz oraz niską zawartość tłuszczu trans i glikemii (co odzwierciedla wpływ diety na poziom glukozy we krwi); zaangażowanie w umiarkowaną lub energiczną aktywność fizyczną przez co najmniej pół godziny dziennie; brak palenia; oraz spożycie średnio co najmniej połowy napoju alkoholowego dziennie.
Wyniki
W ciągu 16 lat obserwacji udokumentowaliśmy 3300 nowych przypadków cukrzycy typu 2. Nadwaga lub otyłość były najważniejszym czynnikiem predykcyjnym cukrzycy. Brak ćwiczeń fizycznych, zła dieta, palenie tytoniu i abstynencja od spożywania alkoholu wiązały się ze znacznie zwiększonym ryzykiem cukrzycy, nawet po dostosowaniu wskaźnika masy do masy ciała. W porównaniu z resztą kohorty kobiety w grupie niskiego ryzyka (3,4% kobiet) miały względne ryzyko cukrzycy wynoszące 0,09 (przedział ufności 95%, od 0,05 do 0,17). Łącznie 91 procent przypadków cukrzycy w tej kohorcie (95 procent przedziału ufności, 83 do 95 procent) można przypisać zwyczajom i formom zachowania, które nie były zgodne ze schematem niskiego ryzyka.
Wnioski
Nasze odkrycia potwierdzają hipotezę, że większości przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiegać poprzez przyjęcie zdrowszego stylu życia.
Wprowadzenie
Kilka czynników wpływających na styl życia wpływa na częstość występowania cukrzycy typu 2. Otyłość i przyrost masy ciała znacznie zwiększają ryzyko, 1,2 i brak aktywności fizycznej dodatkowo zwiększają ryzyko, niezależnie od otyłości.3-6 Palenie papierosów wiąże się z małym wzrostem7,8 i umiarkowanym spożyciem alkoholu przy spadku o 10, cukrzyca. Ponadto, dieta uboga w błonnik o wysokim indeksie glikemicznym wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, 11-13, a specyficzne dietetyczne kwasy tłuszczowe mogą różnie wpływać na insulinooporność i ryzyko cukrzycy.14,15
W większości wcześniejszych badań czynniki żywieniowe i styl życia rozpatrywane były indywidualnie, chociaż czynniki behawioralne są zazwyczaj ze sobą skorelowane. W związku z tym przeanalizowaliśmy jednocześnie zestaw czynników związanych z dietą i stylem życia w odniesieniu do ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 i oszacowaliśmy odsetek przypadków, których można teoretycznie uniknąć poprzez jednoczesne przyjmowanie wielu rodzajów zachowań niskiego ryzyka.
Metody
Badana populacja
Badanie zdrowia pielęgniarek rozpoczęło się w 1976 r., Kiedy 121 700 pielęgniarek w wieku od 30 do 55 lat odpowiedziało na kwestionariusz dotyczący kwestii medycznych, stylu życia i innych informacji związanych ze zdrowiem16. Od tego czasu kwestionariusze wysyłano co dwa lata w celu aktualizacji tych informacji i identyfikacji nowo zdiagnozowane przypadki różnych chorób
[hasła pokrewne: afazja amnestyczna, zapalenie przewodu słuchowego, dobry kardiolog gdynia ]
[hasła pokrewne: przeszczep przeciwko gospodarzowi, nowotwór mieloproliferacyjny, rak nerkowokomórkowy ]